Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga elpriserna leder ännu inte till några akuta åtgärder i de östgötska kommunerna eller på Gotland. Men flera kommuner ser bekymmersamt på situationen om elpriserna skulle fortsätta stiga berättar kommundirektören i Söderköping, Maria Fredriksson. Foto: Mads Claus Rasmussen/TT, Axel Brantemo/SVT

Höga elpriser väntar – inga akuta åtgärder från kommunerna

Publicerad

Redan nu flaggar elbolagen för att elpriserna i höst och vinter kan komma att bli ännu dyrare än förra vintern. Flera östgötska kommuner har tagit höjd för högre kostnader.

En enkät som SVT Nyheter Öst skickat ut till samtliga östgötska kommuner visar att flera av kommunerna ser bekymmersamt på prisutvecklingen av el. Men de flesta av kommunerna som svarat på SVT:s enkät uppger att de i nuläget har fasta elavtal.

Norrköpings kommun har till exempel fast elavtal giltigt i två år framöver och Mjölby kommun har säkrat upp det rörliga elpriset för 2023 och 2024 till drygt 98 procent.

Inga akuta åtgärder

I helgen presenterade regeringen ett förslag om att Sveriges 200 statliga myndigheter ska genomföra energibesparande åtgärder. Men ingen svarande kommun i Östergötland uppger i enkäten att det finns planer på särskilda elbesparande åtgärder med tanke på den senaste tidens höga elpriser.

Flera kommuner uppger dock att de arbetar långsiktigt med energieffektiviseringar – ofta kopplat till fastigheter.

Gotland uppger i sitt enkätsvar att de handlat upp behovet för el för 2022 till ett fastpris motsvarande 59 procent av det totala behovet.

En av kommunerna som svarat på enkäten är Söderköpings kommun. I klippet ovan berättar kommundirektör Maria Fredriksson mer om hur det kan komma att påverka kommunen om höjningen av elpriser fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.