Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Provsvaren visade så höga värden att Thomas Martinsson på Motala kommun knappt trodde att det var sant. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Höga bakterievärden i Vätterns vatten förvånar

Publicerad

En grön sörja ligger i vattnet vid visa stränder längs Vättern. Att bada är inte lämpligt och först någon gång i helgen kan det komma nya provsvar.

– Vi vet inte med säkerhet var de här bakterierna kommer ifrån, säger Thomas Martinsson, verksamhetschef för idrotts- och friluftsanläggningar i Motala kommun. 

Igår kväll togs prover igen, men svaren dröjer till någon gång under helgen, kanske ända till söndag. Under tiden är rekommendationen att inte bada på de kommunala badplatserna i Vättern. 

– Skälet är naturligtvis att man kan bli sjuk, säger Thomas Martinsson. 

Det var igår som Motala kommun gick ut och avrådde från bad i Vättern på badplatserna Torpa sand, Råssnäsbadet, Varamobaden, Pariserviken och Jerusalembadet.

Provsvaren visade på höga och mycket höga värden för e-kolibakterier, koliforma bakterier samt intestinala enterokocker. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet