Foto: TT/SVT

Högskoleprovsfusket: Hovrätten dömer ligan till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt dömer de tre huvudmännen i högskoleprovsligan – 24, 26 respektive 29 år gamla – till fängelse i 1 år och 2 månader upp till 3 år och 6 månader.

– De döms för att ha hjälpt 76 personer att fuska på högskoleprovet i en professionellt uppbyggd verksamhet som genererat mycket stora intäkter och som involverat ett flertal personer med olika uppgifter, säger hovrättens ordförande Ann Ganelind i ett uttalande.

29-åringen döms bland annat för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Där frias de två andra i huvudsak. Hovrätten fastställer där tingsrättens dom med fängelse i 3 år och 6 månader.

Högskoleprovsfusket

26-åringen och 24-åringen döms till 1 år och 2 månader, respektive 1 år och 4 månader. Hovrätten fastställer påföljderna om villkorlig dom mot en 59-årig man som hjälp till i verksamheten och villkorlig dom och böter för en 34-årig kvinna som gjort sig skyldig till penningtvättsbrott.

Inte dubbelbestraffning

Enligt Göta hovrätt har ett tiotal personer av de provskrivare som dömdes för grov osann försäkran av tingsrätten begärt hovrättens prövning. Flera ansåg att de blev dubbelt bestraffade på grund av att de även fick sina resultat återkallade.

Hovrätten menar dock att det inte är fråga om dubbelbestraffning och har fastställt tingsrättens domar om villkorlig dom och böter även där, utom i ett fall.

Slog till mot sambandscentralen

Det var mitt under det pågående högskoleprovet våren 2018 som polisens nationella insatsstyrka slog till mot fuskligans sambandscentral i en lägenhet i Norrköping.

Då hade Ekobrottsmyndigheten och polisen under några intensiva veckor utrett och spanat på de misstänkta männen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet under namnet HP-hjälpen.

Grävde ner 1,6 miljoner

Enligt åtalet hade högskoleprovsfuskarnas verksamhet omsatt åtminstone 12,7 miljoner kronor. Bevisningen bestod bland annat av fynd i två väskor som en av de huvudåtalade grävt ner.

Väskorna innehöll sammanlagt 1,6 miljoner kronor och ett USB-minne med dokument som listade kundernas namn, personnummer och adresser, samt vilket högskoleprovsresultat som beställts.

Tingsrätten dömde till fängelse

De tre huvudmännen dömdes av Norrköpings tingsrätt – i en rättegång som fått göras om efter att jäv konstaterats – i september 2020 till fängelse i mellan två och tre och ett halvt års fängelse.

En 59-årig man och en 34-årig kvinna fick villkorliga domar för att ha hjälpt till i verksamheten och i hanteringen av pengar. De 23 provskrivare som utnyttjat fusktjänsterna fick villkorlig dom och böter för grov osann försäkran.

Tingsrättens dom överklagades av både Ekobrottsmyndighetens åklagare och merparten av de åtalade i härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet