Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Högskoleprovsfusket: Nu tas rättegången om

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleds den andra rättegången mot männen i det så kallade högskoleprovsfusket vid Norrköpings tingsrätt. Det efter att Göta hovrätt konstaterade domaren jävig i somras.

I januari förra året dömdes de tre huvudåtalade männen till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran. Men försvaret menade att domaren i målet var jävig – och i somras beslutade Göta hovrätt att förhandlingen i tingsrätten måste tas om.

Rättegången väntas pågå i 14 dagar och SVT Nyheter Öst är på plats under dagen.

SVT rapporterade · Fusket på högskoleprovet – nu inleds rättegången på nytt

Laddar in inlägg...

När högskoleprovet pågick som bäst den 14 april 2018 gjorde polisen tillsammans med Ekobrottsmyndigheten ett tillslag. Flera personer greps, som misstänktes ingå i ett nätverk som med hjälp av avancerad teknisk utrustning hade möjliggjort provfusk.

I oktober samma år åtalades tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen som sålt fuskpaket till provdeltagare runt om i landet. Två andra män och tre kvinnor åtalades också för olika brott med koppling till verksamheten, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

I januari 2019 dömdes de tre huvudåtalade till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran, grovt brott. De 23 dömdes alla för osann försäkran, grovt brott. Eftersom juristdomaren bedömts som jävig ska dock hela huvudförhandlingen tas om.

Bland HP-hjälpens material fanns kundlistor med namn på ett stort antal ytterligare personer som köpt ligans fuskpaket, och dessa utreds nu vidare av polis och åklagare.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter