Bild från polisens förundersökning.

Högskoleprovsfusket: Riksåklagaren överklagar till högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

I början av december dömde Göta hovrätt de tre huvudmännen i högskoleprovsligan, med säte i Norrköping, till fängelsestraff. Nu meddelar Åklagarmyndigheten att riksåklagaren överklagat hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Hovrätten ansåg att endast en av de åtalade männen kunde anses vara näringsidkare och därmed skyldig till bokföringsbrott av normalgraden. De andra två menade hovrätten mer hade rollen av anställda – och friades helt på punkten om bokföringsbrott.

Överklagar domen

Riksåklagaren har nu överklagat domen och yrkar att alla tre ska dömas för grovt bokföringsbrott.

Högskoleprovsfusket

– Enligt min uppfattning är det av vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen klargör hur det straffrättsliga ansvaret för bokföringsskyldighet ska fastställas när det är flera personer som samverkar runt en bokföringspliktig näringsverksamhet, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.

I december dömdes de tre huvudmännen till fängelsestraff på 1 år och 2 månader upp till 3 år och 6 månader. Redan då stod det klart att domen troligen skulle överklagas. Mer om det i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet