Treåriga Esmeralda hittades död i hemmet. Mamman dömdes till åtta års fängelse för dråp av Göta Hovrätt. Foto: Privat/SVT

Högsta domstolen tar inte upp Esmeraldafallet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen tar inte upp Esmeraldafallet. Det innebär att hovrättens dom där mamman dömdes till fängelse i åtta år står fast.

Det var Norrköpings tidningar som var först med att rapportera om Högsta domstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd när det gäller ärendet.

I juni tidigare i år beslutade Göta hovrätt att döma Esmeraldas mamma till åtta års fängelse för dråp – och det är den domen som nu står fast.

Treåriga Esmeraldas död

I sitt beslut skriver Högsta domstolen att man inte funnit något skäl att pröva ärendet efter att ha gått igenom materialet.

Dömdes av enig hovrätt

Mamman dömdes av en enig hovrätt tidigare i somras. I sin dom konstaterade Göta hovrätt att mamman hade ett likgiltighetsuppsåt till att flickan skulle dö och att hon hade en garantställning i förhållande till sin dotter.

Det var i januari förra året som treåriga Esmeralda hittades död i ett bylte under sängen i sina biologiska föräldrars lägenhet i centrala Norrköping. Bakgrund till hela fallet hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet