Foto: SVT

Högt tryck på Visby lasarett – uppmanar ringa 1177

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu högt tryck på Gotlands sjukvård. Både på Visby lasaretts akutmottagning och öns vårdcentraler har personalen haft svårt att hinna med de senaste dagarna.

–  Detta är inget konstigt på grund av att många som vistats på Gotland just nu. Vi är beredda på det men det som ändå ibland kan vara svårstyrt är hur behovet, eller behoven, hos den som söker vård ser ut, berättar Gunnar Ramstedt, chefsläkare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i region Gotland.

Region Gotland uppmanar nu människor på ön att i första hand ringa 1177 eller besöka hemsidan 1177.se för råd om egenvård.

Förra veckan var det många på Gotland som behövde ha inneliggande vård, och samtidigt var det inte helt lätt att avsluta alla vårdtillfällen som redan på var påbörjade. Därför blev det trångt.

– Det blev inte så illa som långa köer men vi tror ändå att 1177 är ett bra första steg för den som söker vård. Där kan man kanske få bra svar på sina frågor angående vad det är man söker för, säger Gunnar Ramstedt.

Chefsläkaren menar också att ett resonemang med en sjuksköterska på 1177 som ställer adekvata frågor och kan hjälpa till, är en väldigt bra metod för att värdera sjukdomssymptomen.

– Då kanske man får råd om egenvård eller en bedömning av hur akut det är. Innan man går till akuten, förklarar Gunnar Ramstedt.

Det är ingen brist på bemanning inom hälso-och sjukvården på Gotland, men ändå har personalen haft fullt upp och jobbat under högt tryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.