Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Företaget Holmen ger inte upp sina planer på vindkraft i norra Östergötland, säger företagets talesperson i vindkraftfrågor, Nils Ringborg. Foto: SVT

Trots motstånd – Holmen vill fortfarande bygga vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Boende har protesterat och en del politiker har sagt att de inte är positiva till vindkraftverken. Holmen jobbar ändå på med sitt vindkraftprojekt i norra Östergötland och väntar närmast på att Länsstyrelsen ska behandla företagets ansökan.

Från början ville Holmen bygga totalt 77 vindkraftverk i tre olika områden i Finspångs och Norrköpings kommun. Efter omarbetade planer handlar det istället om två områden med sammanlagt 32 verk.

Förhoppningen från företaget var att det skulle gå förhållandevis snabbt att nå fram till byggstart.

– Vi har ju en allmän uppfattning om att det ska gå på lite kortare tid, men det är komplicerade frågor, en svårtolkad lagstiftning kring de här frågorna och experterna måste titta på vår ansökan, säger Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftsprojekten.

Drar inte tillbaka planer

Att dra tillbaka planerna är dock inte aktuellt.

– Absolut inte. Vi har ju sett den här senaste tidens utveckling med elpriser som en föraning om vad kan komma om tio år här i Östergötland, säger Ringborg.

Stort elbehov

Företaget menar alltså att elbehovet är stort och att deras vindkraftverk absolut behövs.

Politiker i Finspång, från flera olika partier, har sagt att de inte är positiva till vindkraftsplanerna. En del av de planerade verken ligger i Norrköpings kommun och där hoppas Holmen på mer förståelse. Norrköping har nämligen pekat ut just det här området som lämpligt för vindkraftsetableringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.