Här möter mammor badstranden för första gången

Uppdaterad
Publicerad

När en barnavårdscentral i Motala slog larm om att många nyanlända mammor var isolerade bestämde sig en konstnär för att ta med dem till sina smultronställen i Östergötland.

Sira Jokinen Lisse greppar mikrofonen för att hälsa alla välkomna. Det är fullpackat på bussen. 78 mammor och barn ska åka med dubbeldäckaren till Motala där utflyktsmål som Rundradiomuseet och Gamla Motalas verkstadsområde väntar.

– Dagen ska avslutas vid den vidsträckta stranden vid Varamon. Flera av kvinnorna och barnen har aldrig badat på det sättet tidigare, berättar Sira.

Hon är konstnär och startade Världens Mammor för ungefär ett år sedan. Det är ett konst- och integrationsprojekt där hon varje vecka träffar kvinnor från olika delar av Östergötland.

Tillsammans provar de på olika konstformer. Nu på sommaren åker de på utflykter, oftast med inriktning på kulturhistoria. Hyresgästföreningen och Rädda Barnen är med och betalar.

Sira Jokinen Lisse driver konst- och integrationsprojektet "Världens mammor" i Östergötland.

Stort intresse

Intresset för utflykterna har blivit enormt.

– Det är jättemånga som vill åka med. Jag skulle lätt kunna fylla tre bussar, säger Sira Jokinen Lisse.

I dag är det kvinnor från Skäggetorp, en av Sveriges mest segregerade stadsdelar, som ska åka.

– När barnavårdscentralen gick ut med att det var så många kvinnor och barn som inte kom ut överhuvudtaget tänkte jag att ”så här kan vi inte ha det”.

En av mammorna som är med heter Hana Jama och kommer från Somalia. Hon har fem barn och även en syster som är med på utflykten. Nu sitter de på en filt i gräset och dukar upp matsäcken, pasta med kött och chili, kaffe och kakor.

Det här är tredje gången som Hana Jama och hennes barn åker på utflykt. Foto: SVT

– Det här är tredje gången vi åker med. Vi tycker att det är jättekul och spännande. Tidigare har vi varit i Gamla Linköping och Vadstena, säger Hana samtidigt som dottern Isra vill krypa upp i hennes knä.

Vill se ett större engagemang från kommuner

Det här är sommarens femte utflykt för mammagruppen i Linköping. Sju utflykter och två läger har också arrangerats för kvinnor och barn i Motala och Norrköping.

– Sammanlagt är det säkert tusen mammor och barn som har varit med, säger Sira Jokinen Lisse.

Hon tycker att fler borde anordna utflykter och hon skulle gärna se ett större engagemang från kommunerna.

– Bara att få träffa och prata med de här kvinnorna... vilka häftiga och starka kvinnor vi har!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.