Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagsförmiddagen hördes den mördade kvinnans make. Hör hans egna ord under rättegången. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

”Hon var glad som en lärka”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen hördes den mördade kvinnans make. Han beskriver sin hustru som han varit gift med sedan 1969. 2002 hade de flyttat till Kanberget och hon var glad över att kunna promenera till jobbet på mindre än tio minuter.

Den 19 oktober 2004 var Anna-Lena Svensson, 56, på väg till sitt klassrum där hon arbetade som lärare i svenska.

”Hon var född språklärare”, säger maken i rättssalen i Linköpings tingsrätt under den inledande rättegångsdagen gällande dubbelmordet i Linköping.

Maken berättar i rättssalen att han just denna morgon upplevde att Anna-Lena var lite sen till sitt jobb. De hade pratat och planerat förlovningsmiddag för hans nyförlovade dotter kommande lördag.

Han beskrev Anna-Lena som väldigt glad just den där ödesdigra morgonen i oktober. ”Hon var glad som en lärka”, säger han.

”Ingen känd hotbild”

Åklagare Britt-Louise Viklund ställer frågor till maken om det fanns någon känd hotbild mot makan, som de senaste åren arbetat som språklärare för invandrare.

”Hade hon under den perioden fått ta emot några hot eller några otrevligheter, utifrån att det var just invandrare hon var lärare för?” frågar åklagaren.

”Aldrig, bara kärlek”, svarar maken.

”Det finns ju invandrarhat hos vissa personer, men det var ingenting som hon hade märkt av?” fortsätter åklagaren.

”Nej, inte på den tiden”, svarar maken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet