Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Söderköpings kommuns VA-kommuns Theres Stark förklara hur vattensituationen i Västra Husby, Snövelstorp och Luddingsbo ser ut. Foto: Söderköpings kommun/SVT

Hot från kommunen minskade vattenförbrukningen med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens vädjan om sparsamhet med vattnet hjälpte inte. Men efter en skarpare formulering om att inte slösa har nu nivåerna i Västra Husby, Snövelstorp och Luddingsbo stabiliserats.

I Söderköping är det en följetong att vattnet just så här års är på väg att ta slut i Västra Husby, Snövelstorp och Luddingsbo.

Kommunen får varje år hota med att stänga av vattnet om inte de boende slutar slösa genom att bland annat vattna gräsmattor och byta vatten i sina pooler.

Oaktsamhet bakom bristen

– Hela juni har det på grund av oaktsamhet varit högre förbrukning än vad vattenverket klarar av. Men tack vare att folk nu lyssnat har förbrukningen sedan i fredags gått ner jättemycket, säger kommunens VA-chef Theres Stark.

Vattenverket kan producera 10–12 kubikmeter per timme.

– Men nu när det gått åt 300 kubikmeter på ett dygn töms reserven snabbt.

Högre förbrukning – lägre kapacitet

Procentuellt sett är vattenförbrukningen betydligt högre i dessa områden, och dessutom har vattenverket mindre marginaler.

Hör Theres Stark om folks beteende och framtidsplanen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer