Hot mot politiker ska granskas

Uppdaterad
Publicerad
Nästan var sjätte politiker i Sverige utsätts för hot, trakasserier och våld, men de flesta gör ingen polisanmälan. Nu är det valår och lagen om hot mot politiker ska granskas.

Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping, är utredare. Han ska nu kartlägga hur domstolarna hittills har dömt i fall som rör hot och våld mot politiker.

Angervåg vill i dag inte närmare kommentera uppdraget eftersom innehållet ska gås igenom nästa vecka. Men han säger att han tror mörkertalet är stort vad det gäller hot och trakasserier mot politiker.

Och han får medhåll från polisen.

– Jag tror att det är ganska utbrett, tyvärr. Och jag tror att de här hoten och trakasserierna kan vara subtila, det vill säga inte nå upp i straffgränsen men ändå vara ett uttryck för en påfrestning och en påtryckning. Och de kommer ju inte oss till känna, vilket är olyckligt, säger Conny Dahl, biträdande operativ chef polisen Östergötland.

Den undersökning Brottsförebyggande rådet gjorde 2011 visar att var sjätte svensk politiker utsatts för hot våld eller trakasserier.

I inslaget ovan kan du höra vad Linda Snecker (V), ordförande Vänsterpartiet Östergötland, och Magnus Johansson (MP), kommunalråd i Eskilstuna, har för erfarenheter och tankar kring detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer