Foto: Hasse Holmberg/TT

Hot och våld mot bussförare och tågvärdar allt vanligare

Publicerad

Bussförare och tågvärdar upplever hög stress och uppfattar sitt jobb som ett lågstatusyrke, visar en ny forskningrapport.

Forskare från VTI i Linköping och Malmö högskola har sammanställt den statistik som finns om hot och våld på bussar och tåg, samt intervjuat bussförare, tågvärdar och chefer.

Studien visar att yrkesgrupperna tycker att de har ett fritt arbete och att man uppskattar det egna ansvaret. Men samtidigt känner de hög stress och upplever att deras yrken har låg status.

Konfliktfylld biljettkontroll

De besvärliga situationer som man ofta utsätts för är att resenärer saknar biljett eller har felaktiga färdbevis. Bussförarna och tågvärdarna tycker att man då har otydliga riktlinjer för hur de ska hantera de konflikter som kan uppstå.

– Att till exempel se till att bussförare och tågvärdar ha en repertoar med svar till de som inte vill visa giltig färdbiljett kan vara en lämplig åtgärd, säger Anna Anund, forskningschef på VTI och projektledare för studien, i ett uttalande.

Arbetsmiljö och yrkesstatus

Forskarna ger också förslag på hur arbetsmiljön kan förbättras och yrkesstatusen höjas.

– Trygg arbetsmiljö, utveckling av arbetets innehåll, inflytande över arbetstidens förläggning och ett systematiskt arbete för att främja en god arbetsplatskultur är delar i att göra arbetet attraktivt och på sikt öka statusen, säger Anna Anund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer