Arkivbild på Vadstena slott. Foto: Thuresson/Wikimedia

Hotad park i Vadstena med på Gula listan

Uppdaterad
Publicerad

Vadstena kommun vill bygga nya bostäder i Asylenparken, något som har fått flera att reagera. Parken återfinns numera på den så kallade Gula listan.

Det är Svenska byggnadsvårdsföreningen som i dagarna har lagt till Asylenparken, som ligger intill slottet i Vadstena, på listan. Gula listan är en nationell lista över svenska kulturmiljöer som anses vara hotade. Det är dock inget skydd likt till exempel k-märkning av byggnader.

Mötte motstånd

Enligt föreningen påbörjade kommunen 2013 arbetet för att få bygga 48 lägenheter på en del av parkens yta. Redan då mötte planerna motstånd från bland annat gruppen ”Vadstenas Vänner” och kommunens egen kulturnämnd, som då var kritiska till förslaget. Även Statens fastighetsverk motsatte sig planerna.

Bad Påven om hjälp

Detta stoppade dock inte kommunen och i juni 2015 antog kommunfullmäktige en detaljplan för byggnation på området. Återigen mötte kommunens planer motstånd.

Beslutet överklagades till Länsstyrelsen, men avslogs. Därefter togs frågan till Mark- och miljödomstolen där ansökan också avslogs. Frågan har nu tagits vidare till Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

2015 valde ”Vadstenas Vänner” att vända sig till Påven för att be honom om hjälp att avvärja planerna, det är dock oklart huruvida han har svarat på brevet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.