• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: Axel Brantemo

Hotade klippa av fingrar med bultsax – döms till fängelse och ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig och en 17-årig man döms av Norrköpings tingsrätt för bland annat grov misshandel efter att ha slagit och hotat en tredje ung man till livet. I domen beskrivs 19-åringens handlingar som: ”En närmast sadistiskt lust att plåga sitt offer i en anda av sann förnedring”.

19-åringen döms till fängelse i ett år och åtta månader medan 17-åringen döms till sluten ungdomsvård i nio månader.

Den grova misshandeln ägde rum på ett HVB-hem i centrala Norrköping natten mellan 16 och 17 september i år. De båda dömda misstänkte offret för att ha ”golat” till polisen angående ett rån vid midsommar 2019.

Bultsax

De slog offret och slet bort hår från hans huvud. Därefter hämtades en bultsax med vilken man hotade att klippa av honom fingrarna. Under tiden sas också att man skulle ta med offret ut i skogen och skjuta honom.

Offret har efter misshandeln mått väldigt dåligt och beskrivs av sin bror som ”ett emotionellt vrak.” Tingsrätten beskriver i domen misshandeln som ”utdragen och sadistiskt” samt att den genomförts av två betydligt starkare personer. De dömda filmade och publicerade även delar av förloppet i en gruppchat.

Döms för flera brott

Förutom ovanstående brott döms 19 -åringen också för en annan misshandel som ska ha varit helt oprovocerad. Han nekar till brott, men har även tidigare dömts flera gånger för liknande brott. Nu döms han även för grovt olaga hot, stöld, övergrepp i rättssak och penningtvättsbrott.

17-åringen förekommer också sedan tidigare i belastningsregistret. Han döms nu också för allt ovanstående, förutom penningtvättsbrott. Båda gärningsmännen ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Tingsrätten kommer också med väldigt hård kritik mot det HVB-hem där den grova misshandeln begicks. Se artikel nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet