Monica Andersson har en hörselnedsättning. Hon är en av de anställda som tvingades sluta i fjol men nu kunnat återvända till Lövstakooperativet. Foto: SVT

Konkursen var nära – men nu är kooperativet på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

En anställd misskötte betalningarna och arbetskooperativet hotades av konkurs. Men efter SVT:s rapportering hände något.

På gotländska Lövstakooperativet jobbar människor som av olika skäl hamnat utanför den vanliga arbetsmarknaden. De kan till exempel ha en funktionsnedsättning eller ett tidigare missbruk.

För två år sedan drabbades verksamheten av en kris sedan en anställd misskött skattebetalningarna, och Arbetsförmedlingen satte stopp för nya bidragsplaceringar.

Gotland

SVT berättade i början av 2017 om krisen för kooperativet – och om de anställda som fått sluta.

– Jag klättrar på väggarna av att gå hemma. Jag gillar att arbeta så det var nästan hela mitt liv, sa 23-årige David Pettersson som fått flytta hem till sin mamma efter att hans ekonomi rasat.

Femton mejl

Men efter SVT:s rapportering hände något.

– Dagen efter reportaget hade det kommit i alla fall femton mejl från privatpersoner som ville hjälpa till, berättar kooperativets eldsjäl, handledaren Mikael Gustavsson.

Ett kom från en företagare som ville hjälpa kooperativet ekonomiskt. Och när statsminister Stefan Löfven besökte Gotland fick Lövstakooperativet tillfälle att träffa honom.

– Han kunde ju inte påverka enskilda ärenden men han och andra fick höra i alla fall. Och när vi gick från matsalen till lokalen, då ringde telefonen. Då är det Arbetsförmedlingen som vill diskutera möjligheter. De orden hade aldrig funnits förut.

Anställer

Alla problem är inte undanröjda. Men under 2018 har kooperativet börjat anställa igen.

– Jag kom tillbaka på heltid den fjärde juni. Det känns bra, säger Monica Andersson, som var en av de som fick sluta 2017 men som nu återvänt till Lövstakooperativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet