Mikael Gustavsson, handledare på Lövstakooperativet. Foto: SVT

En anställd misskötte ekonomin – hela verksamheten hotas

Uppdaterad
Publicerad

På Lövstakooperativet på Gotland ger man jobb åt människor som av olika skäl står långt ifrån arbetsmarknaden, men i fjol hände något som förändrade verksamheten.

– Det är inget rimligt beslut, att så många får gå hem, säger handledare Mikael Gustavsson. 

En anställd som skickats hit av Arbetsförmedlingen och som fick ansvar för ekonomin förskingrade pengar och misskötte skatteinbetalningarna. Verksamheten hamnade i ekonomiskt kaos och de missade skatterna hann gå till Kronofogden. Något som visade sig få drastiska konsekvenser när det var dags för nästa lönebidragsanställning. 

Krisen för sociala företag

– Då fick vi från Arbetsförmedlingen att vi fick inte anställa för vi hade rött kort, säger handledare Mikael Gustavsson. 

Det röda kortet innebar stopp för nya lönebidrag. Antalet deltagare har nu halverats. Se vårt möte med en av dem som fått sluta.

David Pettersson, tidigare anställd, beskriver att jobbet var nästan hela hans liv. Foto: SVT

– Jag gillar att arbeta så, det var nästan hela mitt liv, säger David Pettersson, tidigare anställd.

– Vi följer ju det regelverket som vi måste följa och då handlar det om att det inte får finnas  näringsförbud eller att det finns betydande skatteskulder eller betalningsanmärkningar. Allt det här syftar till att skydda den arbetssökande, säger Tina Ersson, chef på Arbetsförmedlingen i Visby.

”Vi följer ju det regelverket som vi måste följa” säger Tina Ersson, chef på Arbetsförmedlingen i Visby. Foto: SVT

– Jag blev inkallad på något sådant där möte på Arbetsförmedlingen. Där uttryckte de sig som så att jag låg ganska långt ifrån arbetsmarknaden. Jag söker andra jobb, säger David Pettersson, tidigare anställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för sociala företag

Mer i ämnet