Foto: TT

Arbetsförmedlingen pressas för att undvika Fas 3-fiasko

Uppdaterad
Publicerad
Många lämnas sysslolösa när sysselsättningsfasen ersätter Fas 3. ”Oacceptabelt”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och pressar Arbetsförmedlingen som förbereder ett batteri av åtgärder för att undvika fiasko.

När regeringen avskaffade Fas 3 skulle de långtidsarbetslösa få riktiga jobb. I stället har många lämnats sysslolösa.

Tidningen Kommunalarbetaren berättade i veckan att tusentals tidigare Fas 3-deltagare står utan aktivitet. I en kommentar beskriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) det hela som ”oacceptabelt”. 

SVT erfar nu att regeringen sätter hård press på Arbetsförmedlingen att leverera åtgärder för att undvika ett Fas 3-fiasko.

Myndigheten förbereder ett batteri av åtgärder som svar. Bland annat planerar man att skicka brev till de så kallade sociala företagen, som ger jobb åt människor långt från arbetsmarknaden.

Företag i kris

Paradoxalt nog är detta företag som tidigare tagit emot många Fas 3-deltagare. Flera av de sociala företagen har också hamnat i ekonomisk kris i och med avvecklingen av Fas 3. 

LÄS MER: Sociala företag tvingas lägga ner

Förhoppningen är nu att de sociala företagen åter ska ta emot samma personer, men den här gången i andra former som till exempel som arbetsträning.

Lovade avskaffa Fas 3

Åtgärden Fas 3 fick kritik från en rad håll och blev en tung belastning för regeringen Reinfeldt. Den gjordes om flera gånger och döptes mot slutet om till sysselsättningsfasen.

LÄS MER: SVT:s granskning av Fas-3

Socialdemokraterna lovade tidigt att Fas 3 skulle avskaffas vid ett maktskifte, och att åtgärden skulle ersättas med ”riktiga jobb”. 

– Vi kommer inte att lämna någon människa utanför, sa dåvarande finansministerkandidaten Magdalena Andersson (S) i SVT:s Agenda 2012. 

Men fem år senare står det klart att många hamnat just utanför. 

Tusentals utan aktivitet 

I december avslöjade SVT att många tidigare Fas 3-deltagare inte fått någon ny aktivitet. Och de nya ”riktiga jobben” lyste till stor del med sin frånvaro.

– Vi har inte i nuläget klarat av vår förhoppning men vi gör det bästa vi kan, kommenterade Arbetsförmedlingens dåvarande enhetschef Jeanette Azinovic. 

Det tycks emellertid inte ha räckt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen för sociala företag

Mer i ämnet