Människor lämnas sysslolösa när Fas 3 avvecklas

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett år sedan regeringen började avveckla den kritiserade åtgärden för långtidsarbetslösa Fas 3. Syftet var att ge de runt 40.000 människorna en ny meningsfull aktivitet.
Men de flesta arbetslösa har lämnats åt sitt öde, visar nya siffror som SVT Nyheter tagit del av.

Det var 2007 som alliansregeringen sjösatte den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin – ett program på Arbetsförmedlingen för långtidsarbetslösa.

Programmet, som var uppdelat i tre faser, erbjöd de arbetslösa kartläggning och coachning, arbetsträning och så slutligen en sysselsättningsplats hos en anordnare. Sysselsättningar som kritiserats av den nuvarande regeringen för att vara en meningslös förvaring som inte leder till jobb.

Lämnas åt sitt öde

I februari 2016 beslutade därför regeringen att ta bort fasindelningarna och närmare 40.000 människor i Fas 3 skulle istället få en meningsfull aktivitet utifrån sina egna behov. Men siffror från Arbetsförmedlingen visar istället att den kritiserade ”förvaringen” har bytts ut mot ingen sysselsättning.

Av de cirka 40.000 människorna har runt 14.000 hittills skrivits in i Arbetsförmedlingens åtgärder som skulle leda till jobb. Av dem har mer än 3.000 personer ingen registrerad aktivitet, enligt Arbetsförmedlingens egna siffror.

Nästan 4.000 människor har satts i programmet ”Matchning och uppföljning” – ett program som ska erbjuda individuell hjälp. Men det enda stöd, som framgår av statistiken, är att den arbetslöse får hjälp under ett möte med sin handläggare, högst varannan eller var tredje månad.
– Det är inte acceptabelt att det är många som är i inaktivitet. Det måste åtgärdas och vi har en dialog med myndigheten om det, säger statssekreteraren Annica Dahl (S).

Enligt Arbetsförmedlingen kan det finnas felaktigheter i statistiken men likväl har den kritiserade förvaringen för många bytts ut mot total sysslolöshet.

Enligt Jeanette Azinovic, enhetschef vid Arbetsförmedlingen, har man inte klarat av att uppfylla det som regeringen har lovat.

– Vi har inte i nuläget klarat av vår förhoppning men vi gör det bästa vi kan.

Sattes i en gammal åtgärd

Lennart Bergman har varit arbetslös i nio år. Under den tiden har han bland annat haft olika sysselsättningar hos Fas 3-anordnare. När avvecklingen drog igång för snart ett år sedan sattes Lennart i en åtgärd som skulle leda till jobb.

– De satte mig i en åtgärd som heter ”Stöd och Matchning” men det var ju nio år för sent för det var samma jag fick för nio år sedan, säger Lennart Bergman till SVT Nyheter.

Vad hände när den åtgärden tog slut?

– Ja, jag sitter ju där som en åsna bakom en hötapp. Jag vet inte vad jag ska göra.

Nya åtgärder verkningslösa

Fas 3 ska vara helt avvecklat i slutet av januari 2018. För att uppnå det har regeringen bland annat infört extratjänster, som ska underlätta för kommuner och landsting att anställa långtidsarbetslösa. Men av de tänkta 8.100 platserna har bara 1.500 personer fått en plats.

Samtidigt vill regeringen att det ska vara enklare att börja studera men endast 113 personer har nappat på det.

– Man lovade ju de som skulle sluta i Fas 3 jobb – extratjänster och utbildning. Så har ju inte alls blivit fallet. Jag tycker att regeringen överger de här personerna, säger riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M).

Flera arbetslösa som SVT Nyheter har pratat med känner att de inte får den hjälp som regeringen utlovat och att Arbetsförmedlingen inte ger tillräckligt med stöd.
– Nej. Det har de aldrig gjort, säger Lennart Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer