Anna Ytell, verksamhetsledare på det sociala företaget Hushållsfixarna. Foto: SVT

Kris för sociala företag när Fas 3 läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se fler sociala företag som hjälper utsatta grupper tillbaka till arbetsmarknaden. Men samtidigt hotas flera av de sociala företagen i och med avskaffandet av Fas 3.

De kallas sociala företag, ett par hundra företag över hela landet vars viktigaste syfte är att hjälpa människor som haft olika typer av problem med att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

För många av bolagen har den kritiserade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3, numera Sysselsättningsfasen, varit en viktig inkomstkälla. När den nu avskaffas drabbas flera av de sociala företagen.

Krisen för sociala företag

Hjälpen kommer försent

På Hushållsfixarna i Hudiksvall möter vi Daniela Frohm, Roffe Brohmé och Anna Sigrid Reinholdsson, som alla vittnar om hur viktigt företaget är för dem.

För 51-årige Roffe, som har en missbruksbakgrund, har Hushållsfixarna varit en del av vägen tillbaka.

– Jag trodde inte jag skulle leva tills jag blev 50.

Regeringen, som avskaffar Fas 3, säger samtidigt att man vill ha fler sociala företag. Man håller just nu på att ta fram åtgärder för att gynna företag som Hushållsfixarna. Men där kan den hjälpen komma för sent.

– Vi är konkursmässiga, säger verksamhetsledaren Anna Ytell.

Konkurs drabbar utsatta

Anna Sigrid Reinholdsson, berättar att hon för första gången hittat en arbetsplats där hon får vara sig själv, och hon säger att en konkurs skulle vara det värsta som kunde hända.

– Jag skulle helt enkelt behöva läggas in på psykiatrisk klinik igen. Kraschar företaget så kraschar jag.

”Gör ett viktigt arbete”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till SVT Nyheter att det inte finns någon anledning till oro, varken för de sociala företagen eller för de människor som får hjälp via dem.

– Jag ser att de sociala företagen gör ett jätteviktigt arbete i dag. Avsikten är att de ska få en större och viktigare roll i arbetet, säger hon.

Regeringen har tillsatt tre åtgärder för detta, uppger Ylva Johansson: personer som behöver arbetsträning kan få det via de sociala företagen, Tillväxtverket har fått 60 miljoner för att stötta nya företag att starta och befintliga att växa, och en person har tillsatts på Näringsdepartementet för att se över hur man kan stärka socialt företagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för sociala företag

Mer i ämnet