Forskare har undersökt relationen mellan mamma och barn som hade hudkontakt under hela sjukhusvistelsen. 31 familjer deltog i studien som genomfördes på Universitetssjukhuset i Linköping och Södersjukhuset i Stockholm.
Deltagarna delades upp i två grupper. I den ena gruppen skulle mamman ge kontinuerlig hudnära vård, i den andra kunde mamman ge barnet så mycket eller lite hudnära vård som hon ville, eller kunde ge.
”Kan vara en lättnad för föräldrar som inte kan ha sitt barn hudnära dygnet runt”
Efter fyra månader följde forskarna upp samspelet mellan mödrarna och de för tidigt födda barnen. Det forskarna kunde konstatera var att det inte fanns några signifikanta skillnader i samspelet mellan de mödrar som gett kontinuerlig hudkontakt jämfört med dem som gett så mycket eller lite hudnära vård de önskade.
– En del menar att hudnära vård automatiskt ger god anknytning mellan mor och barn. Vår studie visar att det kanske inte är så. Det kan vara en lättnad för de föräldrar som inte kan ha sitt barn hudnära dygnet runt, att veta att man kan få ett fungerande samspel i alla fall, säger Charlotte Sahlén Helmer, doktorand och specialistsjuksköterska.