Foto: Järnvägsmuseets samlingar

Hundra år sedan Getåolyckan

Publicerad

Det ånglok som var med om Getåolyckan 1918 kommer att köra till olycksplatsen när minnet av olyckan uppmärksammas i månadsskiftet september-oktober i år.

På dagen hundra år efter Sveriges värsta järnvägsolycka kommer ett tågsätt draget av ångloket F 1200 att stanna till precis vid platsen för olyckan.

Getåolyckan inträffade 1 oktober 1918 i Getå utanför Norrköping och berodde på att banvallen hade rasat efter en mycket regnig höst. 42 människor omkom, vilket gör det till den svåraste tågolyckan i Sverige.

Tyst minut

Loket som var med om olyckan reparerades och togs åter i tjänst och är just det lok som kommer att dra tågsättet den 1 oktober. Tåget kommer att köra sträckan Norrköping-Stockholm med inbjudna gäster.

Tågsättet gör också ett kort uppehåll vid olycksplatsen för en tyst minut.

Offren hedras

Redan under lördagen 29 september och söndagen 30 september kommer allmänheten att ha möjlighet att åka med tåget, exempelvis mellan Norrköping och Linköping.

En minnesgudstjänst kommer att hållas i Matteuskyrkan i Norrköping på söndagen. I kyrkan, i centrala Norrköping, hölls begravningsgudstjänsten 1918.

Strax före minnesgudstjänsten kommer en krans att läggas ned vid gravstenen för offren för olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.