Internationella ridsportförbundet inför 1 juni en skyldighet att rapportera huvudskador. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nya regler ska minska antalet huvudskador inom ridsporten

Uppdaterad
Publicerad

De flesta ryttare har någon gång ramlat av hästen och ofta innebär det hjärnskakning. Nu inför Svenska ridsportförbundet nya regler för att ryttarna inte ska börja rida för snabbt efter olyckan.

– Min häst blev rädd och flög iväg och jag tappade kontrollen och jag blev sparkad. Det slutade med att jag vaknade upp och ambulansen var där och då visste jag inte var jag var, berättar Sissela Smith för SVT Nyheter.

Hon är tävlingsryttare från Sala, som numera bor i Östergötland. Sissela är inte ensam om att ha ramlat av en häst. Statistik från försäkringsbolagen Folksam och Agria visar att huvudskador är den enskilda skada som anmäls mest.

Tävlingsryttaren Sissela Smith har själv fått hjärnskakning efter en olycka. Foto: SVT

Tävlingsstopp införs

Internationella ridsportförbundet inför 1 juni en skyldighet att rapportera huvudskador. Orsaken är att förbundet inte vill ha tillbaka ryttare för snabbt efter en olycka. Svenska ridsportförbundet kommer också att skärpa regelverket.

Andrea Barth Foto: SVT

– När man råkar ut för en huvudskada så kommer man få ett tävlingsstopp på sju dagar, säger Andrea Barth som är verksamhetschef för sport och tävling på Svenska ridsportförbundet.

Den regeln kommer att införas 1 januari 2019.

Hjärntrappan – ett hjälpmedel

Förbundet kommer också att börja använda Hjärntrappan. Det är en mall för hur en ryttare ska komma tillbaka utan att riskera framtida men. En hjärnskakning kan nämligen inte bara ge lite huvudvärk utan minnesproblem och balansrubbningar kan också bli resultatet av ett fall. Dessutom talas det om att hjärnskakningar kan öka risken för tidig demens.

Flera andra idrotter, som ishockey och fotboll, arbetar redan med Hjärntrappan.

Nya regler behövs

De nya reglerna välkomnas av aktiva tävlingsryttare.

Niklas Jonsson Foto: SVT

– Vi ryttare är kända för att vara ganska hårda och vi tutar och kör. Vi är tävlingsmänniskor så jag tror inte alltid vi tänker på vårt eget bästa, säger tävlingsryttaren Niklas Jonsson från Örebro.

Svenska ridsportförbundet kommer att gå ut i en kampanj för att sprida de nya reglerna och arbetet med Hjärntrappan även till hobbyryttare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer