Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu byggs ett nytt så kallat typhus som ska stå som modell för framtidens kriminalvård runt om i landet. Foto: SVT

Hypermoderna celler när östgötafängelse bygger nytt

Uppdaterad
Publicerad

Skenäsanstalten utanför Norrköping är hårt sliten och i stort behov av nybyggnation. Nu byggs ett nytt så kallat typhus på fängelset, med 48 platser, som även ska stå som modell för framtidens kriminalvård i landet.

– Kriminalvården bygger för framtiden ett så kallat typhus, som blir en standard för byggnationer framöver i kriminalvården, säger kriminalvårdsinspektören Tony Bertlin på Skenäsanstalten utanför Norrköping.

Större moderna och luftiga celler

Det är platsbrist på fängelserna runt om i Sverige. Överbeläggningar och att fångar får dela cell är inte ovanligt. Skenäsanstalten utanför Norrköping är hårt sliten och i behov av nybyggnation och det är här som förebilden för hur anstalter och celler ska se ut i landet just nu byggs.

– Det byggs celler eller bostadsrum som skiljer sig markant från vad intagna tidigare varit vana vid. Den största skillnaden är att rummet är betydligt större än tidigare, 13 kvadratmeter i stället för 10 kvadratmeter. Det är luftigt och om beläggningen på fängelset trycker på, har vi möjlighet att dubbelbelägga ett sådant här bostadsutrymme, säger Tony Bertlin på Skenäsanstalten.

Dusch och toalett

Det är en hypermodern anläggning som SVT blir förevisade. Ett hus i två våningar med sammanlagt 48 celler eller som kriminalvården uttrycker det, bostadsrum. Utanför huset sträcker ett beteslandskap ut sig och från andra våningen kan internerna skymta Bråviken.

– Och sedan har vi då hygienutrymmet där det finns dusch och toalett till varje bostadsrum, säger Tony Bertlin.

Pengabrist

Det här så kallade typhuset på Skenäsanstalten, ska stå modell för Kriminalvårdens anläggningar i hela landet. Tanken är att ritningen till huset ska gå runt till de fängelser där nybyggnation ska ske. Men trots att att platsbristen är skriande på landets fängelser så finns inte pengarna att bygga nytt i den omfattning som är nödvändig, enligt kriminalvården.

– Vi skulle ju önska att man fortsätter på Skenäs att bygga tre hus till eller i alla fall två till, men finansieringen är inte klar, säger kriminalvårdsinspektören Tony Bertlin på Skenäsanstalten utanför Norrköping.

Se hur de nya cellerna ser ut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer