Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hedvig Nittve/SVT

I Åtvidaberg valde luciakandidaterna röstning: ”Roligare”

Publicerad

I 50 år har luciatåg spridit ljus i Åtvidaberg. I år är det dags igen, och vem som ska bära den hedervärda ljuskronan bestäms genom en omröstning. Varken arrangören eller kandidaterna är oroliga för att det ska avgöras på utseende.

Vimmerby gymnasium har tagit bort skolans luciaomröstning, efter kritik om att den är utseendebaserad. Är framröstning av lucia en form av skönhetstävling? Det tror inte Siri Johansen, 15 år, som är en av kandidaterna till att bli årets Lucia i Åtvidaberg.

– Jag tror inte att folk röstar baserat på utseende, men det skulle vara tråkigt om det var så. Jag tror man röstar på den man känner, säger hon.

Fick välja själva

Åtvidaberg har en 50 år lång tradition av luciatåg. Inte ens under pandemin gjorde man uppehåll. Här får luciakandidaterna själva välja om man ska rösta eller lotta för att avgöra vem som får det hedervärda uppdraget. I år valde Siri Johansen, tillsammans med de andra luciakandidaterna, Agnes Alm och Greta Gustafsson, att avgöra det hela genom en omröstning.

– Det är roligare, hela bygden kan engagera sig, säger Siri Johansen.

”Så tacksamma”

Luciatåget i Åtvidaberg arrangeras för att sprida glädje till bland annat äldreomsorgen, det säger luciageneralen Annica Nilsson från Lions. Pengarna man får in från sponsorer och biljettintäkter går tillbaka till ungdomar på bygden.

– Vi i Lions är så tacksamma över att det finns ungdomar som ställer upp och vill vara med i luciatåget, så att vi kan ha ett Luciatåg inom äldreomsorgen och föra historien vidare, säger Annica Nilsson.

Onsdag den 13 december kröns årets lucia i Åtvidaberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.