Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera av Sörmlands milstolpar är nymålade i sina ursprungsfärger. – Jättefint, säger arkeologen och kulturgeografen Hans Antonson. Foto: Lena Liljeborg/SVT. Hans AntonsonVisa alla (6)
Visa alla (6)

I Sörmland rostar fornlämningarna sönder utmed vägarna

Uppdaterad
Publicerad

De månghundraåriga milstolparna rostar sönder utmed vägarna i länet, men Trafikverket skyddar dem genom ommålning.

– Framsidan är i mycket sämre skick än baksidan (som vetter bort från vägen) på alla de milstolpar som vi undersökt utmed saltade vältrafikerade vägar, berättar Hans Antonson, arkeolog och kulturgeograf på KMV Forum.

Som en del av ett forskningsprojekt har KMV Forum AB undersökt en rad milstolpar i Sörmland. De ligger som ett glest pärlband utmed gamla riksvägen från Stavsjö till Nyköping, liksom mellan Runtunakorset – Vagnhärad och utmed 52:an från Nyköping till Vrena.

– De milstolpar som står längs mindre och osaltade vägar, är rostfria i prima skick, säger Hans Antonson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Att vägsaltet skadar milstolparna har ingen vetat förut och nu är det viktigt att man tänker till hur de ska skyddas, säger Hans Antonson. Foto: Lena Liljeborg/SVT

436 av Sörmlands milstolpar är fornlämningar, dvs tillverkade före år 1850 och skyddade i Lag om fornlämningar. Undersökningens resultat pekar på att det framförallt är vägsalt som skadar milstolparna i länet.

Karta över undersökta milstolpar i Sörmland och Östergötland. Svart prick = stenstolpe, vit prick = metallstolpe. Foto: Hans Antonson, KMV Forum AB

När vi besöker dem, är flera av milstolparna nymålade i sina ursprungsfärger.

– Jättefint! Det är både ett sätt att visa hur den ursprungligen såg ut och ett sätt att skydda den. Om milstolpen går att rädda eller ej beror på hur långt förfallet, alltså hur djupt rosten har gått, säger Hans Antonson.

Sörmlands landshövding på 1700-talet är det som undertecknat denna milstolpe utmed gamla riksvägen. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Sedan ett år tillbaka har Trafikverket en ny kulturmiljöstrategi.

– Den gör det möjligt för oss att värdera och resonera om hur vi prioriterar kulturvärden i förhållande till andra värden, säger Trafikverkets handläggare Nina Karlsson med inriktning på miljö och arkitektur.

I år har Trafikverket fördelat 37 miljoner kronor till vägar, broar och järnvägar som har kulturhistoriska värden och till väganknutna kulturobjekt som t ex milstolpar. Av dem har 7,5 miljoner fördelats i region Stockholm Öst där bl a Sörmland och Östergötland ingår.

En fornlämning måste vara äldre än år 1850 och får inte skadas, ändras, rubbas eller täckas över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer