Gabriellas tiggarliv blir teater

I höst sätter Östgötateatern i Norrköping upp Bröllopsresan. En pjäs om tiggare som bygger på intervjuer med EU-migranter.

Manuset till pjäsen är nu färdigt och skådespelare ska väljas ut. En av de regissören Ylva Julén vill ha på scenen är rumänskan Gabriella Diia.  

SVT Nyheter Öst träffade henne i Linköping i höstas. I tio månader sov hon och hennes man i en bil på Ikeas parkering i Linköping. Nu ser livet ljusare ut för dem. De har fått flytta ut ur bilen och bor i en lägenhet hos en skådespelare.
Dessutom ska Gabriella Diia få gå kurs och lära sig svenska, tack vare teaterprojektet.

– Det är väldigt spännande. Jag har inte stått på scen sedan jag gick första året i gymnasiet, säger Gabriella Diia.

Egen pjäs

Pjäsen har premiär den 31 oktober i Norrköping och det är första gången på många år som Östgötateatern gör en egen pjäs till stora scenen. Teatern har under närmare ett års tid intervjuat ett hundratal tiggare och andra. Det är det materialet som manuset bygger på.

Pjäsen ska heta Bröllopsresan eftersom Gabriella Diia och hennes man just hade gift sig när de gav sig iväg för att hitta jobb i Nordeuropa. Det gick inte som de hade hoppats. De fick tigga på dagarna för att överleva.

– Vi har inte bestämt oss för om det var en ”honeymoon” eller en ”hellmoon”. För så mycket smekmånad blev det inte, säger Gabriella Diia.

TV-dokumentär i Rumänien

På söndag visas en dokumentär i rumänsk TV om tiggarna i Sverige och den fokuserar extra mycket på Östgötateatern, eftersom teatern håller på att göra en pjäs om tiggarna.

Peter Sundberg är skådespelare på Östgötateatern och en av de som dragit igång projektet. Han berättar såhär om första mötet med rumänsk TV: 

– Deras första fråga var: ”Varför intresserar ni er för det här?” och då hade vi ju jobbat så länge med det här att den frågan var helt inaktuell för oss.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggarnas situation

Mer i ämnet