Barnen programmerar hur det det gula robotbiet ska röra sig i rutnätet med alfabetet. Foto: SVT

Här lär sig sexåringar programmering

Uppdaterad
Publicerad

I förskoleklassen i Lotorps skola i Finspångs kommun kryper ett gult robotbi över golvet. Hur biet ska röra sig har sexåringarna programmerat.

Det ser ut som vilken förskoleklass som helst. Barn utspridda på golvet, sittande, liggande, stående. Bilden är långt från vad många tänker sig när man säger ordet dataprogrammering.

För den som tittar in i klassrummet ser det ut som barnen leker – men leken är en del av inlärningen. Foto: SVT

– Jag har redan gjort det här, på dagis, hojtar Hilda Ripskog stolt.

Dagens lektion är en del av det världsomfattande projektet Hour of Code, en timme ägnas åt programmering på skolor i hela världen.

Ska ge en grund

Förkunskaperna är olika. En del av barnen har redan mobil och surfplatta hemma medan andra är mer av nybörjare. Det är just det som de nya riktlinjerna i läroplanen för grundskolan och förskoleklasser vill råda bot på.

När eleven lämnar grundskolan ska alla ha fått en grund att stå på när det gäller datorer, programmering och förståelse för digitaliseringen i samhället.

Att tänka programmering kan sedan spilla över till andra delar av skolan. När plastbiet surrar fram över det upptejpade rutnätet på golvet i Lotorps skola så får det barnen att förstå vad koordinater är. Andra delar av programmeringsleken kan göra det enklare med matematik.

Lek är lösningen

När förskoleklassen i Lotorp programmerar sitt motordrivna plastbi ser det mycket ut som att leka.

Alva Jansson och David Bressler har inga problem med att programmera det motordrivna robotbiet. Foto: SVT

– Ja, men det gör vi ju. Det är en del av inlärningen att leka, säger förskolläraren Jenny Jansson.

Från och med 1 juli nästa år ska grundskolan och förskoleklasser väva in programmering i den vanliga kursplanen. Redan från sommaren 2017 har det varit tillåtet och i Lotorps förskolklass är man alltså redan igång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.