Foto: Henrik Montgomery/TT

Fem huvudmisstänkta åtalas för högskoleprovsfusket

Uppdaterad
Publicerad

Fem män åtalas idag vid Norrköpings tingsrätt för att ha organiserat fusk under högskoleprovet 14 april i år och även vid tidigare provtillfällen.

Ytterligare 23 personer åtalas för att ha fuskat under provet. Dessutom åtalas en man för övergrepp i rättssak och två kvinnor för grovt penningtvättsbrott i härvan.

De fem huvudmisstänkta männen åtalas för medhjälp till osann försäkran genom att ha försett fuskarna med teknisk utrustning för att de skulle kunna ta emot svaren under själva provet.

Övergrepp i rättssak och penningtvätt

En de huvudåtalade, en 26-årig man, är dessutom åtalad för övergrepp i rättssak då han misstänks för att ha skickat en förfrågan till Linköpings universitet i en annan av de åtalades namn.

Två kvinnor är åtalade för grovt penningstvättbrott genom att de misstänks ha hämtat pengar ur förvaringsboxar på centralstationerna i Malmö, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Lund. Enligt åtalet ska penningtransporterna ha haft syftet att dölja att pengarna kom från brottslig verksamhet – alltså betalningar från de som ville fuska under högskoleprovet.

Fyra personer åtalas för övrigt för grovt bokföringsbrott eftersom de inte haft någon bokföring och inte sparat räkenskapsinformation. Det handlar om mångmiljonbelopp.

Ovanpå allt detta så åtalas tre personer för skattebrott och grovt skattebrott.

”Förslagna och systemhotande”

Huvudmännens brott bedöms som grova då de enligt stämningsansökan varit ”förslagna och systemhotande”, skriver TT. Det har gjorts i organiserad form, och fått stora konsekvenser.

”De oriktiga provresultaten påverkar antagningssystemet till högskolan och hindrar eller minskar möjligheten för andra att komma in på högskolan” skriver åklagarna i åtalet.

Se här direktsändningen från Ekobrottsmyndighetens presskonferens

För bakgrund: Se artikel ovan.

Här är de huvudåtalade:

  • En 26-årig man från Norrköping, som åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • En 23-årig man från Norrköping åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • En 56-årig man från Norrköping åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.
  • En 21-årig man från Lund åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran, grovt brott, samt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.
  • Ytterligare en 26-årig man från Norrköping åtalas för flera fall av medhjälp till osann försäkran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet