Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nu börjar jakten – 28 lodjur får skjutas i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Det blir den största lodjursjakten i Sverige på tio år. I Östergötland får 28 lodjur av de omkring 90 individerna som finns i länet skjutas.

870 individer, det är den nivå som satts som gynnsam bevarandestatus för lodjur. Men enligt Naturvårdsverket beräknas det finnas nästan dubbelt så många lodjur i Sverige. De senaste åren har arten vuxit och i år väntar den största jakten på tio år.

– Lodjur påverkar ekosystemet och oss människor på både bra och dåliga sätt och då gäller det att balansera så att de positiva konsekvenserna väger över de negativa, säger Jim Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Rovdjurspolitik

Fler lodjur kan leda till att fler tamdjur, så som får och getter, attackeras.

Hur många lodjur som får skjutas utan att arten hotas baseras på ett uträkningsmodell från SLU, och beslut från Naturvårdsverket. Länsstyrelsen är ansvariga för rovdjursförvaltningen på regional nivå och genomför den rovdjurspolitik som beslutats i riksdagen.

I klippet ovan svarar Jim Forsberg på tre frågor om den stundande jakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.