Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här fångas lodjuren på bild – föreningen bakom viltkameran i protest mot licensjakt

Uppdaterad
Publicerad

Idag börjar en rekordstor licensjakten på lodjur i hela Sverige. Kjell Bäcklund, vid Rovdjursföreningen i Östergötland, har studerat en del av länets lodjur med hjälp av viltkameror. Han tycker att de 28 lodjur som får skjutas i länet är för många.

Årets licensjakt på lodjur blir den störtsa lodjursjakten på tio år. Sammanlagt får 201 lodjur skjutas i Sverige, och 28 av dem får skjutas i Östergötland.

Länsstyrelsen beräknar att det idag finns runt 90 lodjur i Östergötland. Kjell Bäcklund tycker att det ska få finnas fler. Han har tillsammans med Kinda kommun studerat några av de lodjur som finns i länet.

Kinda

– De är otroligt skygga. Vi har satt upp ett antal viltkameror för att bättre ska kunna förstå hur se rör sig.

Individuellt fläckmönster

Kamerorna löses ut vid rörelser och det är inte bara lodjur som rör sig i skogen. Men med hjälp av fläckmönstret i lodjurens päls kan Kjell Bäcklund hålla koll på olika individer.

– Vi vet till exempel att en av dem är en 13 år gammal hona, som heter Isa. Hon har varit med i ett forskningsprojekt hos SLU.

I videoklippet ovan kan du se och höra lodjuret Isa i klipp från en av Kjell Bäcklunds kameror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet