Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Hovrättens dom om mejeriet i Boxholm: Glada bonden och kommunen vinner

Uppdaterad
Publicerad

Glada bonden och Boxholms mejeri vinner kampen om inventarierna i Boxholms mejeri. Det meddelade Göta hovrätt idag.

– Gött! Det här känns väldigt bra, säger Anders Birgersson, vd på Glada Bonden.

Idag kom hovrättens dom kring Boxholms mejeri. En lång historia som började när Arla flyttade tillverkningen av den rikskända Boxholmsosten 70 mil norrut, till Östersund, 2019.

Startskottet för det rättsliga bråket var när Boxholms kommun köpte den gamla tomma mejerilokalen i centrala Boxholm 2020.

För vad var det egentligen kommunen hade köpt? Ett tomt skal eller ett komplett mejeri med cisterner, tankar, ostmaskiner och allt? Det är den frågan som hovrätten har fått i uppgift att avgöra – och domen meddelades idag.

”Gick runt och satte upp post-it-lappar”

Det är många märkliga turer kring köpet. Dåvarande kommunalrådet Johan Birath berättade för SVT Nyheter Öst att Arlas representanter gick runt och satte post-it-lappar på flera av inventarierna – som ett tecken på att de inte skulle ingå i köpet. Men inventarierna stod aldrig med i det skriftliga avtalet.

Boxholms kommun vägrade därför lämna över maskinerna till Arla. Dessutom sålde kommunen mejerilokalen vidare till Arlas konkurrent: Glada Bonden – en lokal uppstickare som började tillverka ost med namnet “Äkta Boxholms”.

Arla kände sig lurade av kommunen

Arla kände sig grundlurade och gick till domstol. En kommun ska inte försöka luras på det här sättet, ansåg Arlas representanter. Och krävde att få hämta inventarierna från mejeriet. Det blev startskottet på en flera år lång rättslig tvist.

Tingsrättens dom innebar att Arla vann striden om inventarierna, men idag kom alltså hovrättens besked – som ger Boxholms kommun och Glada bonden rätt.

Enligt hovrätten ska cisterner, tankar och andra maskiner i mejeriet räknas som ”fastighetstillbehör” och därför ingå i köpet. Det är Arla som måste bevisa motsatsen, enligt hovrätten, vilket Arla inte har gjort. Glada bonden som numera driver mejeriet i Boxholm får därför behålla de nödvändiga maskinerna.

– Det här är riktigt skönt. Det hade skapat mycket problem om vi hade behövt ersätta de här inventarierna. Det känns bra att vi vågade överklaga, för vi är ju uppe mot en motståndare med helt andra resurser. Nu står det 1-1, säger Anders Birgersson, vd för Glada bonden.

Se historien bakom den rättsliga tvisten här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christian Wallertz

På Specialsajten Boxholmsupproret kan du se Arlas bild av vad som hände.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.