Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Thomas Ramstedt säger att åtalet mot den misstänkta mannen är så pass allvarligt att det kan fall i flera års fängelse och utvisning. Foto: Stefan Jerrevång/TT/SVT

Första åtalet efter upploppen i Navestad

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen åtalades en man i 30-årsåldern efter det våldsamma upploppet i Navestad i Norrköping, under påskhelgen. Han är misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman i tre fall.

På flera platser i landet hade den högerextrema politikern Rasmus Paludan fått demonstrationstillstånd under påskhelgen i år. Våldsamheter utbröt i flera stadsdelar.

Bevisningen mot den nu åtalade mannen i 30-årsåldern är främst videomaterial.

Våldsamma upplopp i Sverige

– Vi har kunnat följa den misstänkte under stora delar av förloppet. Där är vår bild att han kastar sten vid upprepade tillfällen mot både fordon och enskilda poliser. Han är aktiv långt fram i ledet och ser ut även mana på andra att ta våld, säger Henrik Eriksson, utredningsledare på polisen i ärendet, i ett pressmeddelande.

”Bör bedömas som grovt brott”

Enligt stämningsansökan är mannen i första hand misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, i andra hand våldsamt upplopp.

Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt eftersom gärningen framkallat fara för flera människors liv eller hälsa, egendom av särskild betydelse och varit av särskilt farlig art, då den pågått under lång tid.

Dessutom har gärningen varit väl organiserad, innehållit en synnerligen omfattande våldsanvändning riktad mot polisverksamheten, krävt omfattande polisförstärkningar från flera delar av landet samt medfört att Polisen trots erhållna förstärkningar inte kunnat fullfölja sitt uppdrag, skriver åklagaren i sitt ansvarsyrkande.

Thomas Ramstedt, kammaråklagare säger i en intervju med SVT Nyheter Öst att den misstänkte medger att han varit på plats och att han kastat sten.

– Sen så vitt jag förstår så förnekar han brott, men han kommer väl ange inställning sen i samband med att rättegången påbörjas, säger Thomas Ramstedt.

Det yrkas att den misstänkte utvisas från Sverige och förbjuds att återvända.

SVT Nyheter Öst har sökt den misstänktes advokat utan resultat.

Tre dömda hittills i Östergötland

I juli kom första domen i Östergötland, som har med upploppen i länet att göra. Tre män dömdes för grovt sabotage mot blåjusverksamhet. Straffen varierar från två och ett halvt år till fyra år. Domen utgick från de händelser som utspelade sig på söndagen den 17 april i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Om några veckor väntas även ytterligare två personer bli åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Flera åtal i ärendet kan komma under hösten uppger kammaråklagaren.

I klippet nedan ges en sammanfattning av upploppen som inträffade på flera platser i Sverige:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet