I Ydre kommun har pengarna inte gått till bostäder, utan för att täcka upp förlusten för ensamkommande ungdomar. Foto: SVT

Asylsökande saknar bostäder – trots bidrag från regeringen

Uppdaterad
Publicerad

585 miljoner kronor har kommunerna fått av regeringen för att ordna boenden till ensamkommande ungdomar som väntar på asyl. Men bara knappt hälften av kommunerna använder bidraget till just det.

Det här har retat upp ett nätverk i Ydre kommun som kämpar för att få behålla ett gäng unga killar från Afghanistan.

SVT har skickat ut en enkät till landets samtliga kommuner med frågan om man öronmärkt bidraget från regeringen till boenden för ensamkommande ungdomar över 18 år.

Cirka hälften av dryga 200 kommuner som har svarat säger sig inte ha använt pengarna till kommunala boenden. Många säger att man använt pengarna till att täppa igen hål som flyktingarna skapat.

Täcker en del av förlusten

En av kommunerna är Ydre i södra Östergötland. Här bor ett 20-tal unga pojkar från Afghanistan som väntar på asylbesked. Men här tänker kommunen inte använda pengarna till bostäder.

– Tyvärr så har ekonomin för ensamkommande i kommunen gått 4 miljoner kronor back under 2017, så de pengar vi fått har gått in för att täcka förlusten. Så regeringens pengar har gått till en del av det, säger kommunalrådet i Ydre Anna-Lena Svensson (S).

Kommunen bestämmer själva

Så här står det i regeringens direktiv:  ”Kommunbidraget är till för att stödja de kommuner som vill låta ensamkommande ungdomar som rotat sig i kommunen bo kvar”. Men exakt hur medlen ska användas är dock upp till kommunerna själva att avgöra.

– Man får pengarna alldeles oavsett vad man gör med dem, och det tycker vi är orättfärdigt och oklokt, säger Lena Hultman i föreningen Kvar i Ydre.

Så här står det i regeringens direktiv: Foto: SVT

Kämpar för att pojkarna ska bo kvar

Pojkarna har blivit populära och är numera en viktig resurs i lilla Ydre kommun. Nu kämpar ett nätverk med över 80 personer för att pojkarna ska kunna bo kvar, även efter de har fyllt 18 år.

– Det är många som har sagt att äldreomsorgen i Ydre under förra sommaren inte hade fungerat om de inte hade haft de här pojkarna som hoppat in, säger Lena Hultman i föreningen Kvar i Ydre.

– Jag har jobbat som vaktmästare i Ydre kommun, säger Danish som väntar på besked om asyl.

– Jag har jobbat i ett år på ett äldreboende och en restaurang, säger Delawar som också väntar på asylbesked i Ydre.

Under tiden som Delawar väntar på asylbesked har han arbetat på ett äldreboende. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.