I en debatt om hur det tillfälliga bostadsbidraget för asylsökande används, så möttes kommunalrådet i Ydre, Anna-Lena Svensson (S) och oppositionspolitiker Bengt Malm (KD) Foto: SVT//TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommuner lägger bostadsbidrag till asylsökande på annat

Uppdaterad
Publicerad

För att ordna boende åt unga ensamkommande över 18 år, bidrar regeringen med ett bidrag på över en halv miljard kronor under åren 2017 och 2018. Men många kommuner väljer att använda pengarna till andra saker.

I en enkät som SVT skickade ut till landets kommuner så svarade knappt hälften att de har öronmärkt pengarna till boenden.

I Ydre kommun finns ett 20-tal asylsökande ungdomar som kan bli tvingade till att flytta därifrån. Och trots att Ydre har mottagit mest pengar per invånare i Östergötland så tänker inte kommunen använda pengarna till boenden.

I en debatt diskuterar här kommunalrådet i Ydre, Anna-Lena Svensson (S) och oppositionspolitiker Bengt Malm (KD), om huruvida bidraget används på rätt sätt.

Se debatten i klippet ovan

Oppositionspolitiker Bengt Malm (KD) och kommunalrådet Anna-Lena Svensson (S) diskuterar om Ydre kommun har använt pengarna på rätt sätt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Öst

Mer i ämnet