Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer i klippet hur imam Kashif Virk reagerade efter upploppen och de nya ansökningarna från Rasmus Paludan. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

Imamen om koranbränningarna: ”Det är som att bränna en prideflagga under pågående festival”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de våldsamma upploppen besöker nu imamer de drabbade städerna för att informera och svara på frågor om islam.                    

– Vi vill göra något gott av det onda, säger imam Kashif Virk.

Under onsdagen besökte Kashif Virk och några kollegor från Islams Ahmadiyya Församling det Stora torget i Linköping. 

– Med tanke på de tragiska händelserna så är syftet med kampanjen ”Fråga en muslim” att möta allmänhetens frågor och rädsla för islam. Vi tror att vi kan nyttja yttrandefriheten till att bygga broar och till ett bättre samhälle, säger imam Kashif Virk.  

Våldsamma upplopp i Sverige

Vilka frågor är det som ni får?  

– Naturligtvis är det många frågor nu om yttrandefriheten, men annars är det mest om sharialagar, om kvinnors rättigheter eller om specifika läror i Koranen, säger han. 

Imamerna Rizwan Ahmad Afzal, Kashif Virk och Agha Yahya Khan besökte Stora torget i Linköping under onsdagen. Foto: SVT/ Lovisa Gelin

De våldsamma upploppen har och de kontroversiella koranbränningarna från Rasmus Paludan gjorde imam Kashif Virk mycket upprörd.

– Jag har noll förståelse för att barn, kvinnor och män slänger stenar och attackerar poliser. När det gäller koranbränningen så är det oerhört kränkande för oss, när man har en politisk agenda och vill rensa Sverige på muslimer, säger han.  

Se mer i klippet ovan hur imam Kashif Virk reagerade efter upploppen och de nya ansökningarna från Rasmus Paludan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet