Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här svetsar Imla Strindh från Fredrika Bremergymnasiet för att försöka nå ända fram till Yrkes-SM. Se svetslopporna flyga i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Här tävlar Imla i svets-SM i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Tio unga svetsare tävlade under torsdagen i Svets-SM på Bråvallagymnasiet i Norrköping. Det var en av tre deltävlingar för att nå Yrkes-SM. Och det i en bransch som skriker efter folk.

– Behovet är stort. Det behövs flera tusen svetsare på nationell nivå, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning hos Industriarbetsgivarna.

Företagen expanderar

Två från dagens tävling går vidare till Yrkes-SM i Karlstad i april. Totalt sex svetsare tävlar sedan där.

Varför har personalbristen uppstått?

– Glädjande nog expanderar företagen och behöver arbetskraft, men det är en utmaning att intressera unga för de här yrkena. Tävlingar är ett bra exempel på vad vi gör, säger Fredrik Gunnarsson.

Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning hos Industriarbetsgivarna, var på plats i Norrköping för att se elevernas färdigheter i svetsbåsen. Foto: Carl Larsson/SVT

Inte bara östgötar vid svetsarna

Imla Strindh, 17 år, från Fredrika Bremergymnasiet i Stockholm, är enda tjejen i sin klass och var med och svetsade i Norrköping.

– Pirrigt, nervöst men jätteroligt att kunna vara med!

Är tävlingsmomentet svårt?

– När man har lärt sig är det ganska lätt. Det går bra!

I videon hör du mer om personalbristen samt ser eleverna arbeta med sina tävlingsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.