Inför sportlovet – tänk på detta i trafiken

Publicerad

Under sportlovet är det många som ger sig ut på vintervägarna vilket innebär större risker i trafiken.

För många är det fjällen som lockar, medan andra passar på att besöka vänner och släkt. Det gemensamma är att det blir många längre resor på vinterunderlag. Siffror från Motormännen visar att antalet trafikolyckor under sportlovsveckan ökar med 15 procent.

Det är på motorvägarna och på så kallade 2+1-vägarna som de flesta olyckor händer, men de allvarligaste olyckorna med personskador sker på de mindre vägarna utan mittseparering.

Riskfyllt i fjällen

Något att tänka på under sportlovet är alltså att undvika vägarna med farliga möten. Problemet för de som är på väg till sin skidsemester i fjällen har svårt att undvika de mindre vägarna.

Just suget efter skidåkning är något som ställer till det lite extra i olycksväg. Flera av vägarna till och i fjällen är dåligt anpassade för att klara av den ökande trafiken som sportlovet innebär. Det gäller då att hålla avstånd och anpassa hastigheten efter underlaget.

Förutom att vara lite extra försiktig med körningen finns det några saker som är bra att utrusta bilen med för resor under vintern. Snöborste och isskrapa, bogserlina och varma kläder är bra exempel på saker att ta med under vintertid.

Saker att tänka på

Lennart Helsing, som är presskommunikatör på Trafikverket, säger att de vanligaste olyckorna beror på att förare har bråttom och inte håller avståndet till bilen framför.

Han tipsar att resenärer ska välja vägar med mittseparering och fartkameror i den grad de kan. Ett annat tips han tar upp är att inte underskatta vintervädret i söder, ibland kan det vara bra väder fjällen men sämre i syd.

Slutligen gäller det att packa rätt i bilen. När alla familjens eller vännernas skidor, pjäxor och skidkläder ska med är det lätt att bilen blir full av packning. Det viktiga att tänka på då är att lägga det tyngsta längst ner i bagaget, och även undvika att ha lösa väskor som kan flyga fram och skada vid krock. Om man har takbox ska den lastas lätt.

Trafikverkets tips

  • Starta resan i god tid – om det är mycket trafik kan resan kan ta längre tid än vanligt.
  • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
  • Var utvilad – för de flesta innebär semester längre resor än vanligt.
  • Kör aldrig onykter.
  • Förhindra att någon annan kör onykter.
  • Låt bilen stå dagen efter en fest.
  • Åk aldrig med en onykter förare.
  • Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns.
  • Se till att alla är bältade.
  • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
  • Håll avstånd.
  • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.