Richard Tjernström, säkerhetschef på Norrköpings kommun. IS-krigare i Raqqa.

Polisen fåordig om IS-återvändare i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det i dagarna debatteras flitigt om IS-återvändare så är det i Östergötland oklart hur många som rest för att slåss med IS och hur många som eventuellt återvänt.

– Jag vill inte ge mig in på att berätta vad vi vet och inte, säger Björn Lidö, chef för polisens underrättelsetjänst i region öst.

Norrköpings kommuns säkerhetschef, Richard Tjernström, uppger att de inte säkert vet hur läget ser ut.

– Vi har en bild som är några år gammal, men Säkerhetspolisen säger att den inte har förändrats.  Härifrån har bara en handfull personer, cirka fem till sex stycken, rest för att slåss med IS. I andra städer finns det en större problematik.

Kunskapshus

Örebro är en av de städerna. Mellan 2012 till 2015 reste flera personer från staden till Syrien och Irak för att ansluta sig till Al-Qaida-inspirerade grupper eller IS. Sedan 2015 har ingen rest eller återvänt till Örebro från dessa terroristresor, enligt kommunens samordnare mot extremism.

Örebro är tillsammans med fyra andra kommuner utsedd att skapa så kallade kunskapshus, för att samla och sprida kunskap om det förebyggande arbetet. Det gemensamma arbetet heter idag Centrum mot våldsbejakande extremism.

Oklar bild i Norrköping

I Norrköping har man däremot ingen klar bild av om några har återvänt från IS.

– Men vi efterfrågar hur läget är nu. Jag har ställt frågan till polisen och avvaktar svar, säger Richard Tjernström.

Vad som ska hända med dem som eventuellt kommer tillbaks från stridsområdet är oklart.

– Om det finns starka misstankar om brott hos någon återvändare så blir det ju ett polisiärt ärende. Kommunen har inga juridiska muskler att hantera sånt. Om det finns behov av stöd så hamnar ärendena hos socialkontoret. Det kan handla om människor som flytt från IS.

Underrättelsetjänsten tystlåten

Från polisens underrättelsetjänst i region öst meddelas att de följer utvecklingen tillsammans med säkerhetspolisen. I övrigt är de mycket ordkarga.

–Jag vill inte gå in på det, säger Björn Lidö, som är chef för polisens underrättelsetjänst i Öst.

– När det gäller våldsbejakande radikalisering så är vi inte fria från problemet, men har det under god uppsikt.

SVT Nyheter Öst har under dagen försökt nå säkerhetschefen i Linköping utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.