Inga skjutningar vid Vättern idag

Uppdaterad
Publicerad

”Vi är förvånade över regeringens beslut”

Det blev inga skjutningar från Karlsborg idag heller:

– Vi avvaktar med att skjuta, vi ska analysera det här beslutet från regeringen innan vi fortsätter, säger Anders Hedman, testchef FMV, Försvarets materielverk.

Försvarsövningar över Vättern

84 granater skulle skjutas mot vattenytan den här veckan, men organisationen Rädda Vättern vände sig till Mark-och Miljödomstolen som avrådde från skjutningar, eftersom det bland annat skulle störa rödingens lek i sjön. Regeringen gick på domstolens linje.

FMV planerade då att skjuta i luften istället, det skulle öka bullret och försämra testresultaten, men än så länge har man inte börjat skjuta, regeringens beslut har ställt till det för FMV

– Vi är förvånade, vi har fått tilllstånd tidigare och nu behöver vi planera om, det är många som är inblandade i sådan här allvarlig provverksamhet, så det finns ju också ekonomiska delar i det, säger Anders Hedman, testchef FMV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet