Foto: Karl-Josef Hildenbrand TT

Inga tecken på fruktat hästvirus i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera hästar i Stockholm och Uppsala insjuknat i den allvarliga och smittsamma hästviruset, EHV-1 med neurologiska symptom. Trots oro bland hästägare i Östergötland uppger länets ridsportförbund att läget är lugnt.

Har ni diskuterat en eventuell hantering av sådana här fall även i Östergötland?

– Nej det har vi inte. Det finns sen tidigare strikta informationslinjer gällande viruset och vi har inte fått några indikationer på smitta i Östergötland, säger Monica Bergström på Östergötlands Ridsportförbund.

”Inga misstänkta fall i Östergötland”

Även Länsstyrelsen beskriver läget som lungt.

– Vi har än så länge inga misstänkta fall av EHV-1 här i Östergötland och vi följer ständigt utvecklingen med intilliggande län, säger länsveterinär Maria Leclercq och tillägger att det under förra året också var lugnt i Östergötland.

Länsstyrelsen har tillsammans med SVA tidigare informerat om viruset och ökad försiktighet och medvetenhet kan begränsa smittspridning.

Försiktighet med nya hästar

– Det handlar ju framförallt om försiktighet med nya hästar till stallet och framförallt importhästar. Det är viktigt att dessa står separat och inte blandas med övriga hästar i stallet till en början, säger Maria Leclercq.

Under torsdagen gick Svenska ridsportförbundet ut och informerade om att lokala tävlingar ställs in i Stockholmsområdet fram till den 7 mars.

– Det Stockholm gjort är att man har ställt in sina tävlingar för att få lugn och ro. Med tanke på den uppmärksamhet man fått med de hästar som gått bort så är man väldigt försiktig, säger Monica Bergström på Östergötlands ridsportförbund.

Kan vara svårt att upptäcka

– Det som är svårt med viruset är ju att det är ju en vanlig förkylning, man vet inte riktigt skillnaden. Hästar får ju ofta förkylning så här års, precis som små barn, så det är svårt att veta skillnaden, säger Monica Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.