Bästeträsk från stranden i nordväst mot Ar. Foto: Bengt Oberger/Wikimedia Commons

SMA får inte bryta mer kalk i Stucks

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen sa idag nej till SMA Mineral AB:s ansökan om att bryta mer kalksten i brottet i Stucks i Bunge på Gotland.

Sedan mark- och miljödomstolen beviljade SMA Mineral AB:s ansökan om kalkstensbrytning på totalt 30 miljoner ton 2014, har domen överklagats av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och ett antal föreningar.

I augusti 2015 beslutade regeringen att utvidga Natura 2000-området Bästeträsk till att omfatta all mark intill kalkbrottet.

Kampen om kalket på Gotland

SMA Mineral AB har ansökt om rättsprövning av det beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen.

I väntan på domstolsbeslutet har Mark- och miljööverdomstolen bestämt att ansökan från SMA Mineral får vila, med undantag för brytning inom ett område som skulle ge ca 3,4 miljoner ton kalkstensprodukt.

Det är denna del av ansökan som Mark- och miljööverdomstolen nu prövat i sin deldom och avslagit.

Mark- och miljööverdomstolen konstaterar att en fördjupning av täkten medför tillståndsplikt och kräver ett så kallat Natura 2000-tillstånd.

De har funnit att det finns en inte obetydlig risk för skador på de livsmiljöer som Natura 2000-området Bästeträsk är till för att skydda. Därför saknas det förutsättningar att lämna ett s.k. Natura 2000-tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet