Ejvind Andersson säger att det finns de som redan bokat sina vagnar. Foto: Fredrik Sandberg/TT, SVT

Inget firande på studentflak nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen förlänger förbudet mot att åka på studentflak eller i studentkortege till 30 juni 2021. Detta på grund av coronapandemin.

– Beslutet är ju ganska väntat. Men samtidigt blir vi i studentkommittén besvikna. Vi vill ju så klart att det ska vara så positiva besked som möjligt, säger Ejvind Andersson, vice ordförande för studentkommittén på Wisbygymnasiet.

– Vi vill också poängtera att vi inte tar studenten i morgon utan i juni. Så det som är intressant för oss är vad beslutsfattarna säger då i maj och juni, säger han.

Gotland

Inte förenligt med råden

Det var i maj förra året som Transportstyrelsen införde tillfälliga regler. ”Då som nu skedde det eftersom firande med studentflak inte är förenligt med Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att motverka smittspridning av covid-19 i samhället”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Nu förlängs det tillfälliga förbudet fram till 30 juni nästa år.

– Vi förlänger föreskriften i sex månader, men vi kan upphäva den tidigare eller förlänga den ytterligare om läget förändras, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Hör Ejvind Andersson berätta mer i klippet om hur man planerat studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet