Inget vite för kommunen efter Esmeraldas död

Publicerad

Under torsdagen presenterade regeringens utredare förslag på lagar efter treåriga Esmeraldas död i Norrköping. Andreas Bohlin (S), ordförande för socialnämnden, säger att mycket av förslagen påminner om den handlingsplan kommunen tagit fram efter den massiva kritiken nämnden fick av Inspektionen för vård och omsorg i höstas.

– Förslagen speglar väldigt mycket det vi har kommit fram till i den handlingsplan vi skickade in till Ivo nyligen. Jag välkomnar dagens förslag. Det kommer stärka barnens rätt och skydd i samhället, säger Andreas Bohlin till SVT Nyheter Öst.

Det var i höstas som Norrköpings kommun och dess socialnämnd fick kraftig kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för sin hantering av Esmeraldas ärende. Myndighetens generalsekreterare kallade flickans öde och kommunens hantering för ”Ett kapitalt misslyckande från samhällets sida”.

Treåriga Esmeraldas död

”Ivo är nöjd”

Kommunen fick då till februari på sig att åtgärda bristerna myndigheten identifierat – något man nu alltså gjort.

– Ivo är nöjd med det arbete som gjorts och vi har haft en dialog med så väl Ivo som SKR i det här arbetet. Det är ett bra kvitto på att vi nu skruvar på rätt saker, säger Andreas Bohlin.

Andreas Bohlin tror nu att risken för att något liknande ska inträffa igen har minskat i Norrköping. Men han vill inte lämna några garantier. Få reda på varför i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet