Flygresenärer får räkna med inställda turer

Publicerad

Efter torsdagens flygstopp över Sverige är ett antal avgångar och ankomster från Arlanda och Bromma inställda även under fredagen.

– Det handlar om flygplan och personal som stod på fel plats eftersom de inte kom iväg igår. Vissa bolag fattade beslut redan igår om att ställa in i förebyggande syfte, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia till TT.

Full drift igen

Förutom de inställda flygen är trafiken igång i dag i full drift. Enligt Swedavia kan följdförseningar förekomma på Visby Airport. I Linköping och Norrköping ska trafiken flyta på som normalt.

– Vi påverkas inte av störningarna idag, inte vad vi vet nu i alla fall, säger Mari Torstensson, flygplatschef på Norrköpings Flygplats.

– Vår trafik går som vanligt, allt är tillbaka som vanligt igen, säger Charlotta Björklund, biträdande stationschef på Linköping City Ariport.

Utredning kommer

Det var vid lunchtid på torsdagen som ett datorfel i flygledningen gjorde att svenskt luftrum stängdes under ett par timmar. Totalt ställdes 113 flygningar in under dagen, varav 85 från Stockholm. Luftfartsverket (LFV) ska nu utreda haveriet.

– Vi ska påbörja en utredning snarast, idag eller nästa vecka. Det är svårt att säga hur lång tid utredningen tar. Det beror på hur komplext det är när man börjar rota i det, säger Per Fröberg, pressansvarig på LFV, till TT.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) sade igår att hon ska kalla till sig berörda myndigheter för att gå igenom vad som har hänt, vad som kan ligga bakom och vad som kan göras för att undvika upprepning. Till mötet kommer också SJ, vars biljettsystem havererade igår, att kallas.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Datahaveri stängde luftrum

Mer i ämnet