Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Fia Blixt, företagsrådgivare hos Arbetsförmedlingen, berätta om läget i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Inte för sent att söka sommarjobb – brist på folk i vissa branscher

Publicerad

Det är inte försent att hitta ett sommarjobb enligt Arbetsförmedlingen. I slutet av april fanns det kring 2 200 feriejobb på Platsbanken.

– Det viktigaste är viljan och inställningen: Att verkligen visa sig intresserad, säger Fia Blixt, företagsrådgivare hos Arbetsförmedlingen.

Enligt Fia Blixt så kan sommarjobbaren oftast lära sig själva arbetsuppgifterna på arbetsplatsen.

– Sedan är det viktigt att tänka på att man kanske inte kan kräva att bara jobba vissa veckor, utan man får anpassa sig till när man behövs, säger hon.

Sett över tid har antalet sommarjobb sjunkit, men det kan variera mellan olika kommuner.

– Det finns färre sommarjobb i Norrköping i år än vad det gjorde 2019. Det är också färre sökande till de som finns. Samtidigt har det blivit svårare och svårare för företag att hitta rätt kompetens. Men, det gäller inte bara sommarjobben, säger Fia Blixt.

Vissa branscher letar fortfarande

Riktigt varför det är så här anser hon är svårt att ge ett enkelt svar på. Däremot säger hon att det fortfarande finns feriejobb att söka.

– Bland andra djurparken och Vildmarkshotellet söker fortfarande folk. Och om man bor i en ort eller kommun där det finns färre jobb är det ju bara att pendla. Då ökar chanserna betydligt att hitta ett jobb.

I videon får du följa med till Arbetsförmedlingen 1976 – men framför allt hör du några tips för både arbetsgivare och arbetssökande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet