Genrebild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Länsstyrelsen: Inte lämpligt med vargutsättning i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Inga områden i Östergötland anses som lämpliga för utsättning av varg. Det har länsstyrelsen kommit fram efter att ha undersökt frågan som kommit från regeringen.

Tre områden och två delområden ansågs fungera ur ett juridiskt perspektiv, men när det kom till frågan om de var lämpliga föll de bort.

– Vi har inte kunnat hitta något område i Östergötlands län som har uppfyllt alla nödvändiga kriterier, säger Marie Larsson enhetschef, enheten för livsmedel veterinär och vilt, i ett uttalande.

Varg i Östergötland

Minska inavel

För att minska inaveln i den svenska vargstammen har regeringen ställt frågan till sju länsstyrelser om möjliga områden för utsättning av genetisk värdefull finskrysk varg.

Länsstyrelserna har gemensamt tagit fram kriterier som ska var uppfyllda för att en vargutsättning ska vara lämplig. Det handlar b la om att området ska vara statligt ägt, hänsyn tas också till om det redan finns vargrevir, täthet av tamdjurbesättningar samt befolkningstäthet och infrastruktur.

Lokal förankring

Länsstyrelsen har också undersökt frågan om lokal förankring för vargutsättning och kommit fram till att det troligen inte är genomförbart i Östergötland.

Sedan vintern 2017 finns ett vargrevir, det s k Långbogenreviret, i Östergötland. Det ligger i Finspångs och Linköpings kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket äter vargen? Jaktvårdskonsulent Matilda Söderqvist berättar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Östergötland

Mer i ämnet