Foto: SVT

Fundersamma jägare inför årets jakt

Uppdaterad
Publicerad

Snacket går bland jägare inför årets älgjakt. Kenneth Ahlséns jaktkompisar har sett både färre och magrare kalvar i år.

Kenneth Ahlsén har jagat i över 40 år. Tillsammans med sina två jakthundar förbereder han nu årets älgjakt. I frysen är älgköttet slut, där finns istället ett litet vildsvin och en försvarlig mängd bär.

– När man pratar med jaktkompisar så tycker de ju att det är mycket, mycket mindre med älg, säger han till SVT. Jag ser älgar när jag åker i bilen, men jag har ingen uppfattning om hur många individer det finns.

Själva jakten viktigast

I Kenneths jaktlag har man bara fått en ko och en kalv i årets tilldelning. Det kan bli så att hans jaktlag inte kommer att fälla något djur, men det kanske ändå inte gör så mycket.

Är det viktigt att få fälla ett djur?

– Nej, inte alls. Det var väl mer när man var yngre, då man började. Nu tycker jag att en fin jakt väger ju mycket mer än att fälla viltet, säger han.

Mindre och färre älgkalvar

Uppgifter från älgjakten i norra Sverige, som startar tidigare, tyder på att kalvarna i år är både färre och mindre i storlek. Hur det faktiskt är i Mellan- och Sydsverige återstår att se.

Sommarens värme och torka tros ligga bakom de effekter som märkts i norr.

– För det första tror jag att älgarna drar sig till där det finns bra med vatten, säger Kenneth Ahlsén. Sen om det blir så här torrt, så här länge, då torkar ju faktiskt en del av maten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.