• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Om klimatet fortsätter att bli varmare så kan Sveriges sydligaste landskap på 30-50 års sikt bli utan älgar. Foto: Mikael Fritzon/TT

Älgarna kan försvinna från Sydsverige

Uppdaterad
Publicerad

Om klimatet fortsätter att bli varmare så kan Sveriges sydligaste landskap på 30–50 års sikt bli utan älgar.

– Vi ser ju att älgarna mår som sämst i dag i Skåne, Blekinge och på Öland, så då kommer antagligen sydgränsen för älgen att flyttas upp i landet, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet till SVT.

Snart börjar älgjakten i Mellan- och Sydsverige, medan jakten redan är igång i de norra delarna av landet. Några exakta siffror från årets jakt är inte sammanställda ännu, men den gångna sommaren med värme och torka har redan märkts på älgstammen.

Runt fem kilo lägre vikt

– Det vi kan se är att det är ungefär 10 procent färre kalvar och de väger fem-sex kilo mindre, säger Ligné, apropå det som rapporterats från norra Sverige.

Årets sommar kan vara ett exempel på vad vi har att vänta i framtiden. Om klimatet fortsätter att ge somrar som den 2018, eller att det blir ännu varmare så kommer älgstammen påverkas än mer.

– Det är inte säkert att vi kommer att ha älgar i de sydligaste delarna av landet om det fortsätter vara så här, säger Daniel Ligné.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.