Hör Emil Brangenfeldt, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland Foto: Pontus Lundahl/TT och SVT

Länsstyrelsens drastiska besked: Skjut alla älgkalvar ni kan

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommaren har gjort att det inte finns tillräckligt för älgarna att äta. För att få ner stammen rekommenderar Länsstyrelsen i Östergötland nu jaktlagen att skjuta så många älgkalvar som det går inom den tilldelning de fått.

Jaktlagen har normalt tillstånd att skjuta ett visst antal vuxna älgar och ett visst antal kalvar. Länsstyrelsen ger nu jaktlagen tillåtelse att skjuta fler kalvar och färre vuxna djur.

En orsak till rekommendationen är ren barmhärtighet. Många älgkalvar är redan svaga efter sommaren och foderbristen väntas fortsätta under hösten och vintern.

– Blir det en kall vinter med skare riskerar vi att få djur som far illa eller svälter ihjäl, säger Emil Brangenfeldt som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

En annan anledning till rekommendationen är att länsstyrelsen vill värna om älgstammens kvalitet inför framtiden. De älgkalvar som överlever vintern kommer nämligen att vara försvagade för resten av sina liv. Risken är därmed stor att de i sin tur får mindre livskraftiga ungar när det är dags.

Årets torka kommer förmodligen ändå att påverka älgarnas förmåga att föröka sig under kommande år. Sommaren 1992, som också var mycket varm, minskade reproduktionen med 35 procent. Men årets värme var utan motstycke, därför riskerar reproduktionen att bli ännu mindre den här gången, tror Emil Brangenfeldt.

– Mig veterligen är det en exceptionell situation på grund av den här sommaren.

Hur många älgkalvar som kommer att skjutas vågar han inte gissa. Men målet är att fälla minst lika många älgar som står i planerna och en stor del av dessa bör vara kalvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.